Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste, zdrowe, wegetariańskie danie.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan średniej wielkości
    50 g kaszy jaglanej
    1 duży pomidor
    125 g serka koziego
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki kolendry
    1/2 łyżeczki oregano
    duża szczypta imbiru
    2 ząbki czosnku
    koperek
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Zasypujemy go solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukujemy go wodą i łyżką wydrążamy z niego miąższ.
  • 2. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • 3. Pomidory obieramy ze skrórki i razem z miąższem z bakłażana kroimy w kostkę. Dodajemy je do ugotowanej kaszy wraz z serem kozim, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami.
  • 4. Przygotowanym farszem nadziewamy połówki bakłażana i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 - 25 minut.
  • 5. Przed podaniem posypać całość posiekanym koperkiem.

Porady

Podczas pieczenia sprawdzamy czy bakłażan jest już miękki, poprzez wbicie w niego np. patyczka do szaszłyków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kasza Sery Warzywa Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować