Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsa rosołowego

5 (6 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W tych pasztecikach zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Danie to pozwala w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. To ciekawa alternatywa dla zwykłych pasztecików z mięsem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 1kg mięsa drobiowego z rosołu
    3 ugotowane marchewki
    2 ugotowane pietruszki
    Kawałek ugotowanego selera
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    Pól łyżeczki gałki muszkatołowej
    Natka pietruszki
    Sól do smaku

    2 opakowania ciasta francuskiego
    Śmietana lub jajko (do posmarowania pasztecików)
    Kminek, sezam lub mak
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsa rosołowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
    Ciasto francuskie rozkładamy i lekko rozwałkowujemy.
    Farsz układamy 1-2 cm od brzegu ciasta, po czym ciasto zawijamy w rulon, następnie dzielimy go na około 3cm kawałki.
    Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy śmietaną (lub roztrzepanym jajkiem) i posypujemy makiem. Paszteciki pieczemy 25 minut (lub dłużej, aby miały zloty kolor) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Paszteciki można podawać ciepły lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso Śmietana Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować