W tych pasztecikach zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Danie to pozwala w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. To ciekawa alternatywa dla zwykłych pasztecików z mięsem.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Około 1kg mięsa drobiowego z rosołu
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
Kawałek ugotowanego selera
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Pól łyżeczki gałki muszkatołowej
Natka pietruszki
Sól do smaku
2 opakowania ciasta francuskiego
Śmietana lub jajko (do posmarowania pasztecików)
Kminek, sezam lub mak
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsa rosołowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy i lekko rozwałkowujemy.
Farsz układamy 1-2 cm od brzegu ciasta, po czym ciasto zawijamy w rulon, następnie dzielimy go na około 3cm kawałki.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy śmietaną (lub roztrzepanym jajkiem) i posypujemy makiem. Paszteciki pieczemy 25 minut (lub dłużej, aby miały zloty kolor) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Paszteciki można podawać ciepły lub na zimno.
Komentarze