Paszteciki do białego barszczu z jajkiem i porami, nie tylko na wielkanoc

4.48 (157 ocen)

  • 60 min

Znudziły wam się klasyczne paszteciki? A może wy lub wasi świąteczni goście nie jedzą mięsa? Jeśli tak to polecam pyszne a'la paszteciki z farszem porowo-jajecznym. Taką przystawkę z powodzeniem będziecie mogli podać w towarzystwie białego barszczu rozlanego w szklanki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    250 g mąka pszenna
    80 g smalczyku roślinnego np. Smakowita Pajda lub masła
    1 jajko
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
    sól i pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    Farsz:
    3 jajka
    1 por
    2 łyżki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1-2 łyżki koperku
    sól i pieprz
    Dodatkowo:
    1 jajko
    mieszanka czarnuszki i majeranku
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki do białego barszczu z jajkiem i porami, nie tylko na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dodając łyżkę jogurtu lub wody gdyby ciasto nie chciało się kleić. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki minimum 1 godzinę.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo z łyżką soli.Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Pora myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię z przekładamy pora z czosnkiem, przyprawami i chwile dusimy. Wystudzonego pora łączymy z jajkami, bułką tartą, posiekanym koperkiem.
  • 3. Ciasto z lodówki wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Na brzeg jednej części nakładamy farsz. Ciasto zwijamy w rulon, lekko dociskamy brzegi ciasta, następnie rulon kroimy skośnie ostrym nożem na paszteciki.
  • 4. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Paszteciki pieczemy około 20-25 min w temp. 180°.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować