USZKA SMAŻONE do barszczu i nie tylko

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Na spotkaniach rodzinnych pojawiają się od lat i są uwielbiane przez wszystkich. Uszka nadają się również do wigilijnego barszczu.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    2 duże garście suszonych grzybów leśnych
    duża cebula
    sól, pieprz

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    sól
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uszka smażone do barszczu i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uszka 1. Grzyby ugotować – zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Mąkę posolić, dodać tyle wody, żeby uzyskać sprężyste ciasto. Ciasto cienko rozwałkować szklanką wyciąć kółka, ułożyć farsz i zlepić jak pierogi. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia z obu stron.
    Przełożyć do dużego garnka i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce nawet do następnego dnia (uszka w tym czasie zmiękną).

Porady

Uszka można jeść również na gorąco, zaraz po przyrządzeniu - będą wtedy chrupiące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować