Pyszna pasta z awokado i jajka to propozycja śniadaniowa do przygotowania w kilka minut. Bałam się połączenia awokado i jajek, nie wiedziałam czy będzie mi smakować. Smak był pyszny! A pasta z awokado i jajka idealna na kanapki.
4.98 (177 ocen)
Pasta z awokado i jajka to propozycja dietetyczna i zarazem dostarczająca potrzebnych składników odżywczych. Tradycyjna pasta jajeczna przygotowywana jest z dodatkiem majonezu, startego sera żółtego i odrobiny musztardy. Taka wersja jest niezwykle kaloryczna. Pasta z awokado i jajka jest źródłem cennych witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających koncentrację i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo posiada luteinę, która odpowiada za ostrość widzenia. Awokado posiada najwięcej witaminy C, K i witamin z grupy B. To dowód, że warto częściej sięgać po awokado. Pasta to dobry sposób na przygotowanie pełnowartościowego śniadania lub zrobienia zdrowej przekąski podczas oglądania ulubionego filmu lub serialu.
Pasta z awokado i jajka może być przygotowywana z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jednak warto pamiętać, że awokado jest tłustym owocem, o kremowej konsystencji. Rozdrobniony widelcem lub blenderem staje się gładkie i doskonale łączy się z jajkiem ugotowanym na twardo. Ponadto pasta z awokado i jajka lubi przyprawy. Świetnie smakuje ze szczyptą przyprawy curry, z suszonymi pomidorami, z kropelką sosu chilli, z posiekanym świeżym czosnkiem lub sosem sojowym. Pasta z awokado i jajka doskonale smakuje z drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką albo kolendrą. Ta ostatnia szczególnie polecana jest dla osób lubiących egzotyczne smaki. Pasta z awokado i jajka może być podawana na kromce chleba, na grzance z bagietki, jako smarowidło w tortilli albo nadzienie do naleśników. Pasta z awokado i jajka to szereg możliwości do wypróbowania.
Pasta z awokado i jajka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy przekroić awokado, usunąć pestkę i wydrążyć kremowy środek za pomocą łyżki. Następnie umieścić w misce i za pomocą widelca lub blendera stworzyć kremową konsystencję. Dodać obrane jajko ugotowane na twardo i ząbek czosnku. Ponownie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Na koniec całość należy doprawić sosem sojowym lub solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wedle gustu można dodać świeżo pokrojone zioła np.: bazylię. Pasta z awokado i jajka jest gotowa do podania.
Komentarze