Pasta jajeczna z awokado i szczypiorku

4.98 (177 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna pasta z awokado i jajka to propozycja śniadaniowa do przygotowania w kilka minut. Bałam się połączenia awokado i jajek, nie wiedziałam czy będzie mi smakować. Smak był pyszny! A pasta z awokado i jajka idealna na kanapki.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    ½ dojrzałego awokado
    ½ pęczka szczypiorku
    Sól
    Pieprz
    Szczypta czosnku granulowanego
    1 łyżka jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z awokado i szczypiorku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasta z awokado i jajka - przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Awokado obieramy z łupiny. Szczypiorek siekamy drobno nożem. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy pokrojone jajka, kawałki awokado i szczypiorek. Miksujemy tak długo, aż pasta będzie gładka. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy dokładnie łyżką. Pasta z awokado i jajka jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Pasta z awokado i jajka - wartości odżywcze

Pasta z awokado i jajka to propozycja dietetyczna i zarazem dostarczająca potrzebnych składników odżywczych. Tradycyjna pasta jajeczna przygotowywana jest z dodatkiem majonezu, startego sera żółtego i odrobiny musztardy. Taka wersja jest niezwykle kaloryczna. Pasta z awokado i jajka jest źródłem cennych witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających koncentrację i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo posiada luteinę, która odpowiada za ostrość widzenia. Awokado posiada najwięcej witaminy C, K i witamin z grupy B. To dowód, że warto częściej sięgać po awokado. Pasta to dobry sposób na przygotowanie pełnowartościowego śniadania lub zrobienia zdrowej przekąski podczas oglądania ulubionego filmu lub serialu.

Pasta z awokado i jajka - przepis na pastę z awokado

Pasta z awokado i jajka może być przygotowywana z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jednak warto pamiętać, że awokado jest tłustym owocem, o kremowej konsystencji. Rozdrobniony widelcem lub blenderem staje się gładkie i doskonale łączy się z jajkiem ugotowanym na twardo. Ponadto pasta z awokado i jajka lubi przyprawy. Świetnie smakuje ze szczyptą przyprawy curry, z suszonymi pomidorami, z kropelką sosu chilli, z posiekanym świeżym czosnkiem lub sosem sojowym. Pasta z awokado i jajka doskonale smakuje z drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką albo kolendrą. Ta ostatnia szczególnie polecana jest dla osób lubiących egzotyczne smaki. Pasta z awokado i jajka może być podawana na kromce chleba, na grzance z bagietki, jako smarowidło w tortilli albo nadzienie do naleśników. Pasta z awokado i jajka to szereg możliwości do wypróbowania.

Pasta z awokado i jajka – jak zrobić pastę z awokado?

Pasta z awokado i jajka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy przekroić awokado, usunąć pestkę i wydrążyć kremowy środek za pomocą łyżki. Następnie umieścić w misce i za pomocą widelca lub blendera stworzyć kremową konsystencję. Dodać obrane jajko ugotowane na twardo i ząbek czosnku. Ponownie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Na koniec całość należy doprawić sosem sojowym lub solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wedle gustu można dodać świeżo pokrojone zioła np.: bazylię. Pasta z awokado i jajka jest gotowa do podania.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować