Karkówka w sosie chrzanowo – musztardowym

4.49 (199 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna odsłona obiadowej karkówki w sosie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 – 600 g karkówki,
    2 łyżki tartego chrzanu,
    1 łyżka musztardy (użyłam chrzanowej),
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    zioła prowansalskie,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    kostka rosołowa,
    1/3 szklanki słodkiej śmietany (użyłam 18%),
    1 łyżka mąki,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Karkówka w sosie chrzanowo – musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi. Odstawić na około 30 minut.
  • 2. W międzyczasie do garnka nalać około 350 ml wody, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz chrzan i musztardę – zagotować i zmniejszyć ogień.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć karkówkę o obu stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem z patelni i dusić pod przykryciem około 50 minut.
  • 3. W garnuszku rozrobić śmietanę z mąką i zaprawić nią sos. Całość gotować na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować