parowce z czekoladą

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Wspomnienie smaków z dzieciństwa,ulubione danie dzieci dla dzieci

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla ok 6-8 osób:

    1 kg mąki
    5 dag drożdży
    0,5 l mleka z wodą
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    Polewa czekoladowa:

    1/2 kostki masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    Podane składniki zagotować ok 2 min .
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Parowce z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w cukrze.Mąkę przesiać na stolnicy,zrobić wgłębienie posolić,wbić jajko,,dodać mleko i rozpuszczone drożdże.Zagnieść ciasto,rozwałkować na grubość ok 1 cm ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Duży garnek uzupełnić wodą,rozłożyć na nim gazę przywiązując sznurkiem.Przygotować wysoką przykrywkę np z drugiego dużego garnka.Zagotować wodę.Gdy ciasto wyrośnie pokroić je w pasy,następnie romby lub wycinać kółka szklanką.Gdy powstanie para nad garnkiem układać partiami parowce.Przykryć pokrywą,gotować kilka minut .

Porady

można je również podać z syropem owocowym,jagodami ze śmietaną lub truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować