Parowce z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i rozpuszczamy je. Dodajemy 4 lyzki mąki, sól i 11/2 łyżki cukru. Miskę przykrywamy ściereczką aż do wyrośnięcia (okolo 10-15 min)
2.Do garnka wsypujemy resztę mąki, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzić od miski. Garnek ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Z ciasta formować małe kulki i układać na stolnicy. Parowce będą dalej rosły wiec potrzebują dalszego ciepła.
Do garnka wlać wode i przykryć scierką (przenocować za pomocą sznurka) i układać na niej wyrośnięte kluski. Pod przykryciem parowac kluski ok 10 minut na niedużym ogniu.
4.Szynkę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na oleju do przypalenia (nie za bardzo) mięsa. Przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na oleju i dołożyć do mięsa. Całość podsmażyć razem w garnku ok 5-6 minut. Do 400ml wody dodac przyprawy (można dodać zielone suszone przyprawy dla lepszego efektu aromatu) i wlać do garnka z miesem. Dusić ok 15-20 minut (do miękkości mięsa).
5.W 1/2 szkl zimnej wody rozpuścić łyżkę mąki i dodać do sosu. Całość dusic jeszcze 10 minut na malym ogniu. Gotowy sos podaje w parowcami. Smacznego
Komentarze