Parowce z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny obiad, który uwielbiają moje dzieci

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20g drożdży
    500g mąki
    1 szkl mleka
    3 łyżki masła
    50g cukru
    2 jajka
    Szczypta soli
    300g szynki wieprzowej lub łopatki
    3 łyżki oleju
    Papryka, pieprz, sól
    1 łyżka mąki
    1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy Szynki

Parowce z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i rozpuszczamy je. Dodajemy 4 lyzki mąki, sól i 11/2 łyżki cukru. Miskę przykrywamy ściereczką aż do wyrośnięcia (okolo 10-15 min)
  • 2. Do garnka wsypujemy resztę mąki, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzić od miski. Garnek ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta formować małe kulki i układać na stolnicy. Parowce będą dalej rosły wiec potrzebują dalszego ciepła.
    Do garnka wlać wode i przykryć scierką (przenocować za pomocą sznurka) i układać na niej wyrośnięte kluski. Pod przykryciem parowac kluski ok 10 minut na niedużym ogniu.
  • 4. Szynkę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na oleju do przypalenia (nie za bardzo) mięsa. Przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na oleju i dołożyć do mięsa. Całość podsmażyć razem w garnku ok 5-6 minut. Do 400ml wody dodac przyprawy (można dodać zielone suszone przyprawy dla lepszego efektu aromatu) i wlać do garnka z miesem. Dusić ok 15-20 minut (do miękkości mięsa).
  • 5. W 1/2 szkl zimnej wody rozpuścić łyżkę mąki i dodać do sosu. Całość dusic jeszcze 10 minut na malym ogniu. Gotowy sos podaje w parowcami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować