Parowce z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parowce:
Mąkę wymieszaj z solą i wsyp do miski. Zrób dołek, rozkrusz do niego drożdże, posyp odrobiną cukru i polej 1/3 mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami dodaj jajka wymieszane z pozostałym cukrem, mleko oraz masło. Wyrób ciasto.
3.Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
4.Z ciasta formuj kulki. Gotuj na parze 13 min
5.Gulasz:
Łopatkę pokrój w kostkę. Posyp 2 łyżkami mąki i wymieszaj.
6.Cebule obierz, i pokrój w drobną kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryki pokrój w kostkę, Pieczarki zetrzyj na tarce na plasterki. Ogórki i pomidorki pokrój w kostkę.
7.W garnku rozgrzej 3 - 4 łyżki oleju. Wrzuć mięso, pieczarki i cebulę, Posyp szczypta soli. Często mieszając przesmażaj ok 10 min. Całość zalej 1l wody, dodaj pozostałe warzywa oraz suszone papryczki chilli. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 min
Komentarze