Parowce z gulaszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 4 osób

Najczęściej kluski na parze podaje się na słodko, np z jogurtem. Parowce podane z gulaszem zachwycą smakiem każdego.

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Parowce:
    20 g drożdży
    2 jajka
    500 g mąki
    szczypta soli
    250 ml mleka letniego
    3 łyżki roztopionego masła
    50 g cukru

    Gulasz:
    600 g łopatki bez kości
    1/2 żółtej papryki
    1/2 pomarańczowej papryki
    1 marchew
    1 duża czerwona cebula
    1 duża cebula
    3 -4 spore pieczarki
    5 małych ogórków kiszonych
    1 puszka pokrojonych pomidorów bez skóry
    sól
    pieprz
    3 małe suszone papryczki chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Parowce z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parowce:
    Mąkę wymieszaj z solą i wsyp do miski. Zrób dołek, rozkrusz do niego drożdże, posyp odrobiną cukru i polej 1/3 mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami dodaj jajka wymieszane z pozostałym cukrem, mleko oraz masło. Wyrób ciasto.
  • 3. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • 4. Z ciasta formuj kulki. Gotuj na parze 13 min
  • 5. Gulasz:
    Łopatkę pokrój w kostkę. Posyp 2 łyżkami mąki i wymieszaj.
  • 6. Cebule obierz, i pokrój w drobną kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryki pokrój w kostkę, Pieczarki zetrzyj na tarce na plasterki. Ogórki i pomidorki pokrój w kostkę.
  • 7. W garnku rozgrzej 3 - 4 łyżki oleju. Wrzuć mięso, pieczarki i cebulę, Posyp szczypta soli. Często mieszając przesmażaj ok 10 min. Całość zalej 1l wody, dodaj pozostałe warzywa oraz suszone papryczki chilli. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 min
  • 8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 9. Na talerz wyłóż świeżo uparowane kluski, polej gulaszem

Porady

Przed formowaniem klusek dobrze jest natłuścić ręce olejem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować