Paprykowy kurczak z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

I kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.Gwarantuję , że nawet ci, którzy za dynią nie przepadają sięgną z przyjemnością po dokładkę.Polecam

  • 30 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * duży filet z kurczaka - 1 szt

    * miąższ z dyni - ok. 300 g

    *czerwona papryka - 1 szt

    * czosnek - 3 ząbki

    * oliwa - ok. 100 ml

    * sos sojowy - 3 łyżki

    * zioła prowansalskie - do smaku

    * sól - do smaku

    * pieprz - do smaku

    * papryka ostra - do smaku





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykowy kurczak z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy pod ukosem na kilka kawałków.

    Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku - odstawiamy do zamarynowania.

    W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę.

    Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek.

    Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika).

    Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i smażymy do miękkości zamarynowane mięso.

    Podajemy gorące z uduszonymi warzywami.

    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować