Paprykowy chleb łyżką mieszany z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To prosty przepis na wspaniałe domowe pieczywo które każdemu wyjdzie. Dodatek papryki zabarwił lekko ciasto, a dodatek dyni wspaniałe urozmaica strukturę. Chleb ten upiekłam w formie do chałki dzięki czemu chleb zyskał ciekawą formę.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na 1 bochenek, dowolna forma do pieczenia lub forma keksowa ok. 35 cm )

    0,5 kg mąki pszennej chlebowej
    500 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g lub 7 g suchych instant
    0,5 szklanki płatków owsianych
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    garść pestek dyni
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    masło do posmarowania formy
    biały mak do obsypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Paprykowy chleb łyżką mieszany z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowy chleb łyżką mieszany z pestkami dyni 1. Drożdże świeże rozpuścić w ciepłej, ale NIE GORĄCEJ wodzie a suche wsypać bezpośrednio do mąki. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej makiem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Gotową formę z chlebem wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować