Chleb graham mieszany łyżką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio podjęłam próbę upieczenia chleba bez wyrabiania. Chciałam sprawdzić czy tylko wymieszanie składników spowoduje, że chleb dobrze się upiecze i będzie smaczny. I okazało się, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta drożdzowego, aby chleb był smaczny. Serdecznie polecam Wam tą metodę.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:

    2 opakowania drożdży instant

    120 ml letniej wody

    100 g mąki graham typ 1850

    Ciasto właściwe:

    900 g mąki graham typ 1850

    900 ml wody letniej

    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb graham mieszany łyżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:

    Do miseczki przełożyć drożdże,dodać wodę i wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto właściwe:

    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn,mąkę i wodę. Wymieszać dokładnie, mieszać około 2 minuty. Następnie przykryć i zostawić aż ciasto podwoi objętość.
  • 3. 2 keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Odstawić na 20 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około godzinę ( w zależności od zdolności piekarnika). Wyjąć i ostudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować