Paprykarz marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości aż wchłonie całą wodę.
Następnie obieramy marchew i kroimy na mniejsze części.
Teraz mamy do wyboru zetrzeć je na tarce ( dużo pracy i bałagan :-))zmiksować je w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ja użyłam maszynki poszło dość sprawnie.
Kolejna czynność to do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) dodajemy oliwy dość sporo ale bez przesady i wrzucamy marchewkę oraz ziele angielskie liście laurowe mieszamy i wszystko przykrywamy.
W międzyczasie kroimy cebulę paprykę w drobną kostkę i dodajemy do marchewki(na tym etapie dodałam też lubczyk jedną gałązkę pod koniec wyjmujemy).
Wszystkiego dusimy ok. 20 minut mieszając co jakiś czas. Gdy już mamy wszystko gotowe i miękkie dodajemy resztę przypraw koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Teraz czas na ryż. Jeżeli nasza papka jest dość sucha można podlać ją odrobiną oliwy lub wody ( ja niczego nie dodawałam wyszło idealnie). Całość dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy nasz paprykarz jest już zimny podajemy na świeżej bułce i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
SMACZNEGO
Komentarze