Papryka nadziewana mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę wydrążyć z błon i oczyścić z nasion. Sparzyć w wrzątku przez 5 minut.
2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
3.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i zeszklić na oleju. Dodać przyprawy.
4.Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, cebulę z czosnkiem i przyprawami, następnie wbijamy jajko i mieszamy.
5.Farsz przekładamy do papryki i wkładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, następnie naczynie z papryką nakrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia.
6.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy około godziny.
7.Polewamy sosem pomidorowym.
8.SOS: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju. Wlać bulion, dodać przecier pomidorowy, ketchup, roztrzepaną śmietanę i przyprawić. Zgęścić wedle gustu.
Komentarze