Papryka faszerowana z ryżem i warzywami
- wyświetlono: 37742 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Jedno z moich ulubionych dań z faszerowanych warzyw.
15min PT15M
Składniki
Składniki dla 2 osób:2 papryki – ilość w zależności dla ilu osób – 1 papryka dla 1 osoby,
woreczek ryżu naturalnego
1 marchewka, kawałek selera,
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
½ brokuła,
Świeży koperek,
Sól, pieprz, oregano,
Sos pomidorowy,
Ser mozarella
Sposób przygotowania przepisu:
Papryka faszerowana z ryżem i warzywami
- 1. Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
- 2. Ryż gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Brokuł gotujemy około 3 min i odcedzamy. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, starte warzywa i na koniec dodajemy ryż, koperek i ugotowany brokuł. Całość delikatnie mieszamy
- 3. W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem ryżowo-warzywnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu sól, pieprz, oregano - całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około ½ godz. - po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.
Wybierz też inne przepisy na dania z ryżem
Podobne przepisy
Dodane przez: Futka
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami...
Propozycja na danie pełne smaków...
Dodane przez: beciiaaa
Cukinia faszerowana ryżem z gotowanym filetem...
Staram się by każdy obiad był urozmaicony....
Komentarze