Papryka faszerowana (wegetariańska)

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie wegetariańskie.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 papryk
    1 cebula
    1 mała cukinia
    6 pieczarek
    5 małych pomidorków
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    3/4 szklanki kaszy kuskus
    natka pietruszki
    pół kostki sera feta
    1 kulka sera mozarella lub kilka plastrów sera żółtego
    pół kostki bulionowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Papryka faszerowana (wegetariańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana (wegetariańska) 1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 dodać pół kostki bulionowej, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 min.
    Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię , a za chwilę dodać pokrojone pieczarki.
    Jak cukinia i pieczarki lekko się podsmażą dodać kaszę kuskus. Wymieszać.
    Następnie dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem i odrobiną soli. Nie należy dużo solić, ponieważ ser feta jest również słony. Zdjąć z ognia.
    Jeśli mieszanka wydaje się być zbyt sucha można dolać trochę gorącej wody.
    Do mieszanki dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz pokruszony ser feta.
    Mieszanką faszerować wydrążone połówki papryki i na wierzch położyć plasterki sera mozarella oraz opcjonalnie ser żółty.
    Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać ok 1/4 wody i 2 łyżki oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 - 40 min. Jeśli podczas pieczenia ser będzie brązowiał, a papryka nie jest wystarczająco miękka, należy przykryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza Kuskus Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować