5 papryk
1 cebula
1 mała cukinia
6 pieczarek
5 małych pomidorków
1 łyżka przecieru pomidorowego
3/4 szklanki kaszy kuskus
natka pietruszki
pół kostki sera feta
1 kulka sera mozarella lub kilka plastrów sera żółtego
pół kostki bulionowej
sól
pieprz
Papryka faszerowana (wegetariańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 dodać pół kostki bulionowej, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 min.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię , a za chwilę dodać pokrojone pieczarki.
Jak cukinia i pieczarki lekko się podsmażą dodać kaszę kuskus. Wymieszać.
Następnie dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem i odrobiną soli. Nie należy dużo solić, ponieważ ser feta jest również słony. Zdjąć z ognia.
Jeśli mieszanka wydaje się być zbyt sucha można dolać trochę gorącej wody.
Do mieszanki dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz pokruszony ser feta.
Mieszanką faszerować wydrążone połówki papryki i na wierzch położyć plasterki sera mozarella oraz opcjonalnie ser żółty.
Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać ok 1/4 wody i 2 łyżki oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 - 40 min. Jeśli podczas pieczenia ser będzie brązowiał, a papryka nie jest wystarczająco miękka, należy przykryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
Komentarze