Papryka faszerowana ryżem i kapustą pekińską

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiam pieczoną paprykę w różnej postaci. Krótko się je robi, smakuję wybornie. Wersja dla wegetarian.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 szt. średnie papryki
    100 g ryżu
    1 szt. marchewka
    1 szt. cebula
    1-2 ząbki czosnku
    200-300 g posiekanej kapusty pekińskiej
    300-400 ml przecieru pomidorowego
    100ml bulionu lub wody z łyżką masła
    oregano
    bazylia
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka faszerowana ryżem i kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. 1. Cebulę obrać , przekroić na pół i pokroić w pół talarki. Marchewkę oczyścić ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(cienkie nitki). Kapustę pekińską poszatkować.
  • 2. 2. Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, dodać marchewkę i czosnek wyciśnięty przez praskę, smażyć przez chwilę, mieszając. Dodać poszatkowaną kapustę pekińską. Smażyć ok. 5 min. Cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem.
  • 3. 3. Papryką odciąć wierzchnie części, wyjąć nasiona i nafaszerować farszem. Wypełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć odciętymi wierzchami. Wlać bulion lub wodę z masłem. Piec w piekarniku ok. 30 min. przy temp. 180 C.
  • 4. 4. Za 20 minut przed końcem pieczenia papryki, zalać gorącym przecierem pomidorowym, przyprawionym oregano i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować