Papryka faszerowana ryżem i kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę obrać , przekroić na pół i pokroić w pół talarki. Marchewkę oczyścić ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(cienkie nitki). Kapustę pekińską poszatkować.
2.2. Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, dodać marchewkę i czosnek wyciśnięty przez praskę, smażyć przez chwilę, mieszając. Dodać poszatkowaną kapustę pekińską. Smażyć ok. 5 min. Cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem.
3.3. Papryką odciąć wierzchnie części, wyjąć nasiona i nafaszerować farszem. Wypełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć odciętymi wierzchami. Wlać bulion lub wodę z masłem. Piec w piekarniku ok. 30 min. przy temp. 180 C.
4.4. Za 20 minut przed końcem pieczenia papryki, zalać gorącym przecierem pomidorowym, przyprawionym oregano i bazylią.
Komentarze