Pappardelle z podgrzybkami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa której smak podbije podniebienia smakoszy makaronów a którzy cenią różnorodność w dodatkach a w tym wypadku grzybów leśnych i parmezanu

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 os. :
    200 g makaronu pappardelle
    10-20 g suszonych/ lub garść świeżych podgrzybków
    1/2 cebuli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    150 g śmietany 30%
    szczypta przyprawy grzybowej
    parmezan
    natka pietruszki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pappardelle z podgrzybkami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu al dente.
    Grzyby suszony moczymy w niewielkiej ilości wody, świeże oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie i grubo kroimy.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka.
    Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy na lekko złoty kolor.
  • 3. Do podsmażonej cebuli dodajemy suszone grzyby wraz z wodą z namoczenia lub świeże grzyby i podlewamy odrobiną wody jeżeli używamy świeżych i dusimy na średnim ogniu ok 5 min by lekko podsmażyły się i wydobyć smak i aromat.
  • 4. Do podsmażonych grzybów z cebulką wlewamy śmietanę i na małym ogniu podgrzewamy do momentu zagęszczenia się sosu (można dodać 2 łyżki wody z makaronu by również zagęścić sos dodatkowo do śmietany). Doprawiamy solą,pieprzem i odrobioną przyprawy grzybowej do smaku. Wsypujemy posiekaną drobno natkę pietruszki lub suszoną pietruszkę.
  • 5. Ugotowany makaron al dente odsączamy z wody i jeszcze gorący dodajemy do sosu w patelni, mieszamy.
    Rozkładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy listkami bazyli.

Porady

Makaron al dente najlepiej wychodzi odsączając makaron 2 min przed czasem podanym na opakowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować