Pieczony naleśnik z rabarbarem

0 (0 ocen)

Znany również pod nazwą dutch baby. Zamiast stać godzinę przy patelni i smażyć naleśniki, może spróbujecie upiec jeden większy naleśnik ;) Ta wersja jest z rabarbarem i cukrem pudrem ale oczywiście na górę można wyłożyć dowolne dodatki.

Składniki:

  • 1/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 czubata łyżka oleju kokosowego
    1 łodyga rabarbaru
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Pieczony naleśnik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy przy użyciu trzepaczki lub miksera mąkę, mleko, jajko, cukier waniliowy i cynamon.
  • 2. Na formę o średnicy ok. 18 cm lub żeliwną patelnię wykładamy olej kokosowy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na ok. 3 minuty, aby olej się rozgrzał.
  • 3. Wyjmujemy ostrożnie formę z piekarnika i przelewamy do niej masę na naleśnik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220⁰C przez ok. 20 minut.
  • 4. W międzyczasie ucinamy końcówki rabarbaru i obieramy go. Następnie kroimy na małe kawałki i zasypujemy łyżeczką cukru. Odczekujemy ok. 5 minut - w tym czasie rabarbar powinien puścić soki. Kolejno gotujemy rabarbar na małym ogniu (mieszając), do momentu aż zmięknie i lekko się rozpadnie.

  • 5. Na gotowy naleśnik wykładamy rabarbar, posypujemy go cukrem pudrem i serwujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować