Znany również pod nazwą dutch baby. Zamiast stać godzinę przy patelni i smażyć naleśniki, może spróbujecie upiec jeden większy naleśnik ;) Ta wersja jest z rabarbarem i cukrem pudrem ale oczywiście na górę można wyłożyć dowolne dodatki.
Pieczony naleśnik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy przy użyciu trzepaczki lub miksera mąkę, mleko, jajko, cukier waniliowy i cynamon.
2.Na formę o średnicy ok. 18 cm lub żeliwną patelnię wykładamy olej kokosowy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na ok. 3 minuty, aby olej się rozgrzał.
3.Wyjmujemy ostrożnie formę z piekarnika i przelewamy do niej masę na naleśnik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220⁰C przez ok. 20 minut.
4.W międzyczasie ucinamy końcówki rabarbaru i obieramy go. Następnie kroimy na małe kawałki i zasypujemy łyżeczką cukru. Odczekujemy ok. 5 minut - w tym czasie rabarbar powinien puścić soki. Kolejno gotujemy rabarbar na małym ogniu (mieszając), do momentu aż zmięknie i lekko się rozpadnie.
5.Na gotowy naleśnik wykładamy rabarbar, posypujemy go cukrem pudrem i serwujemy.
Komentarze