Panna cotta czekoladowa z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Panna cotta to klasyczny, prosty, włoski deser. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. U mnie w wersji z białą czekoladą polany musem truskawkowym. Idealny deser na upalne dla, ale nie tylko.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 ml śmietanki 30%,
    100 ml mleka,
    50 g białej czekolady,
    1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka mleka,
    oraz
    kilka truskawek,
    kilka borówek,
    listki mięty,
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Panna cotta czekoladowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
    W małym garnuszku połączyć mleko, śmietanę oraz połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając ( najlepiej trzepaczką ) do momentu aż czekolada się całkowicie roztopi. Następnie dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia składników..
    Tak przygotowany płyn przelewamy do filiżanek (pucharków) i gdy przestygnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej jest zakryć folią spożywczą, aby panna cotta nie naciągnęła obcych zapachów z lodówki.
    Gdy panna cotta stężeje, odwracamy pucharek i układamy deser na talerzu.
    Polewamy zmiksowanymi truskawkami i dekorujemy według uznania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować