Panna cotta to klasyczny, prosty, włoski deser. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. U mnie w wersji z białą czekoladą polany musem truskawkowym. Idealny deser na upalne dla, ale nie tylko.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
100 ml śmietanki 30%,
100 ml mleka,
50 g białej czekolady,
1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka mleka,
oraz
kilka truskawek,
kilka borówek,
listki mięty,
wiórki czekoladowe
Panna cotta czekoladowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku połączyć mleko, śmietanę oraz połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając ( najlepiej trzepaczką ) do momentu aż czekolada się całkowicie roztopi. Następnie dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia składników..
Tak przygotowany płyn przelewamy do filiżanek (pucharków) i gdy przestygnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej jest zakryć folią spożywczą, aby panna cotta nie naciągnęła obcych zapachów z lodówki.
Gdy panna cotta stężeje, odwracamy pucharek i układamy deser na talerzu.
Polewamy zmiksowanymi truskawkami i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Komentarze