panierowana cukinia z niespodzianką w środku

0 (0 ocen)

Pikantna cukinia dzięki dodatkowi włoskiej przyprawy aglione seasoning, z wierzchu otoczona chrupiącą panierką, a w środku kryje się kawałek wędzonego boczku i roztopiony ser.

Składniki:

  • 10 plastrów młodej cukinii, każdy o grubości 1,5-2cm
    20 plasterków wędzonego boczku, każdy powinien mieć taką samą średnicę jak plasterek cukinii
    10 plasterków twardego sera, użyłam litewskiego Gojus
    pół łyżeczki przyprawy aglione seasoning, lub płatki chili, granulowany czosnek, pietruszka, płatki suszonych pomidorów
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    keczup do podania
    bazylia
    kwiatki nagietka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowana cukinia z niespodzianką w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xblm55 1. Za pomocą foremki do ciastek wycinamy środki w cukinii. Za pomocą tej samej foremki wycinamy ten sam kształt w boczku i serze. W otwory cukinii wkładamy boczek...
  • image-1d4855a 2. ...ser...
  • image-0xblm55 3. ....boczek. Tak by kawałek sera był między plasterkami boczku
  • 4. Gdy mamy w ten sposób przygotowane wszystkie plasterki. Obtaczamy je w jajku rozmąconym z dodatkiem przyprawy aglione seasoning i bułce tartej. Czynność powtarzamy. Cukinię smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z keczupem lub innym ulubionym sosem.

Porady

Pozostałe okrawki boczku i sera możemy użyć np. do jajecznicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować