Pani Walewska

4.5 (143 ocen)

  • 2 min

Tym ciastem zawsze zajadamy się w Niedziele po obiedzie i przy gorącej cherbatce .

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto :
    1 kostka masła
    1szkl.cukru pudru
    1,5 łyż.proszku do pieczenia
    2 szkl. mąki
    5 żółtek
    Beza :
    5 białek
    0,5 szkl.cukru pudru
    1 łyż.mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo :
    1 dżem z czarnej pożeczki
    50 g migdałów lub orzechów włoskich
    Delikatna masa śmietankowa :
    2,5 szkl.mleka
    2 łyż . mąki pszennej
    2 łyż. mąki ziemniaczanej
    2 łyż.cukru pudru
    200 g masła

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Do miski wsypć mąkę , proszek , cukier puder , żółtka i masło . Dokładnie wyrobić mikserem ciasto , i później szybko wyrobić i wstawić do lodówki na 30min . Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części . Rozwałkować ciasto , posmarować dżemem i wstawić do piekarnika na ok.35 min. Po tym czasie przygotować drugi placek i upiec. Na to wyłożyć ubita bezę : Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli , dodać cukier puder , i mąkę ziemniaczaną . Podzielić na dwie części i ułożyć na ciastach bezę i posypać migdałami lub orzechami i jeszcze piec ok.15-20min . Obydwa placki ostudzić . Przygotować krem śmietankowy : Do garnka wlać 1szkl.mleka i zagotować , pozostałe mleko wlać do miski dodać obydwie mąki , cukier i dokładnie wymieszać . Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę i ugotować budyń . Ostudzić . Zimny budyń utrzeć z masłem . Na zimny placek wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem lekko dociskając . Włożyć do lodówki na ok.2 godziny a najlepiej na całą noc . Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować