1.Ciasto : Do miski wsypć mąkę , proszek , cukier puder , żółtka i masło . Dokładnie wyrobić mikserem ciasto , i później szybko wyrobić i wstawić do lodówki na 30min . Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części . Rozwałkować ciasto , posmarować dżemem i wstawić do piekarnika na ok.35 min. Po tym czasie przygotować drugi placek i upiec. Na to wyłożyć ubita bezę : Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli , dodać cukier puder , i mąkę ziemniaczaną . Podzielić na dwie części i ułożyć na ciastach bezę i posypać migdałami lub orzechami i jeszcze piec ok.15-20min . Obydwa placki ostudzić . Przygotować krem śmietankowy : Do garnka wlać 1szkl.mleka i zagotować , pozostałe mleko wlać do miski dodać obydwie mąki , cukier i dokładnie wymieszać . Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę i ugotować budyń . Ostudzić . Zimny budyń utrzeć z masłem . Na zimny placek wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem lekko dociskając . Włożyć do lodówki na ok.2 godziny a najlepiej na całą noc . Życzę smacznego :)
Komentarze