Pan Bagnat

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pan Bagnat znaczy 'mokry chleb'. gdyż przed zrobieniem owej kanapki chleb był suto polewany oliwą z oliwek. Kanapka wywodzi się z okolic Nicei, a zabierali ją ze sobą na łowy francuscy rybacy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chleb o długości ok. 40 cm, grubszy od francuskiej bagietki: 1 sztuka
    - oliwa extra virgin do smaku: 1 szczypta
    - gotowana pasta tapenade do smaku: 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - filety z anchois: 50 gramów
    - oliwki z ziołami, czosnkiem lub chili: 85 gramów
    - sałata masłowa i rukola - po kilka listków: 1 szczypta
    - pomidory pokrojone w plasterki: 4 sztuki
    - tuńczyk w sosie własnym, osączony i rozdrobniony: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pan bagnat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagrzać wodę w garnku. Włożyć jajka i trzymać przez 12 minut, aby ugotowały się na twardo. Odlać i natychmiast wrzucić do miski z lodowatą wodą. Ostudzić. Obrane jajka pokroić w talarki. Dokładnie osączyć filety z sardeli. Duże sztuki przekroić wzdłuż na pół. Z oliwek usunąć pestki i przekroić na połowę. Odłożyć na bok. Nożem z ząbkami poziomo przekroić bochenek chleba. Wydrążyć około 1 cm miękiszu u góry i u dołu, zostawiając w obu połowach dosyć sporo miejsca. Obie połowy obficie posmarować oliwą. Chcąc uzyskać mocny, ostry smak, posmarować tapenade. Na dolnej połowie ułożyć warstwę liści sałaty. Ułożyć warstwę z ugotowanych na twardo jajek, plasterków pomidorów, oliwek, sardeli i tuńczyka. Skropić oliwą, przekładać warstwy liśćmi sałaty. Nadzienie układać zgodnie z własnymi upodobaniami. Przykryć kanapkę drugą połówką chleba i mocno przycisnąć. Owinąć ciasno folią spożywczą i ułożyć na talerzu, który zmieści się w lodówce. Obciążyć puszkami i schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem przekroić na 4 równe części.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować