Pan Bagnat znaczy 'mokry chleb'. gdyż przed zrobieniem owej kanapki chleb był suto polewany oliwą z oliwek. Kanapka wywodzi się z okolic Nicei, a zabierali ją ze sobą na łowy francuscy rybacy.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- chleb o długości ok. 40 cm, grubszy od francuskiej bagietki: 1 sztuka
- oliwa extra virgin do smaku: 1 szczypta
- gotowana pasta tapenade do smaku: 1 szczypta
- jajka: 2 sztuki
- filety z anchois: 50 gramów
- oliwki z ziołami, czosnkiem lub chili: 85 gramów
- sałata masłowa i rukola - po kilka listków: 1 szczypta
- pomidory pokrojone w plasterki: 4 sztuki
- tuńczyk w sosie własnym, osączony i rozdrobniony: 200 gramów
1.Zagrzać wodę w garnku. Włożyć jajka i trzymać przez 12 minut, aby ugotowały się na twardo. Odlać i natychmiast wrzucić do miski z lodowatą wodą. Ostudzić. Obrane jajka pokroić w talarki. Dokładnie osączyć filety z sardeli. Duże sztuki przekroić wzdłuż na pół. Z oliwek usunąć pestki i przekroić na połowę. Odłożyć na bok. Nożem z ząbkami poziomo przekroić bochenek chleba. Wydrążyć około 1 cm miękiszu u góry i u dołu, zostawiając w obu połowach dosyć sporo miejsca. Obie połowy obficie posmarować oliwą. Chcąc uzyskać mocny, ostry smak, posmarować tapenade. Na dolnej połowie ułożyć warstwę liści sałaty. Ułożyć warstwę z ugotowanych na twardo jajek, plasterków pomidorów, oliwek, sardeli i tuńczyka. Skropić oliwą, przekładać warstwy liśćmi sałaty. Nadzienie układać zgodnie z własnymi upodobaniami. Przykryć kanapkę drugą połówką chleba i mocno przycisnąć. Owinąć ciasno folią spożywczą i ułożyć na talerzu, który zmieści się w lodówce. Obciążyć puszkami i schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem przekroić na 4 równe części.
Komentarze