Pampuszki ziemniaczane

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ktoś może się doczepić, że to przecież kopytka...No tak, jednak troszkę mniej jest z nimi zachodu, ponieważ pochodzą z kuchni wschodniej, nie trzeba gotować, wystarczy usmażyć. Do tego pięknie pasowałaby kapusta zasmażana. No, obiad marzenie. Przez to pisanie znowu zrobiłem się głodny. "Paczajta" na dół, tam znajdują się artykuły pierwszej pomocy, potrzebne do ulepienia tych "kopytków" i instrukcja, prawie jak u Słodowego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    150 g smalcu
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Pampuszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pampuszki ziemniaczane 1. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę.
    Dodajemy jajko, 1/2 szklanki mąki, łyżeczkę soli, wyrabiamy na jednolitą masę. Gęstość "monitorujemy", opcjonalnie dosypujemy mąki. Ciasto ma być ciągnące.
    Wykładamy na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, kroimy w romby.
    Smażymy na rumiano, na rozgrzanym smalcu.
    Podajemy z masłem, śmietaną lub ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować