Pampuszki pełnoziarniste

0 (0 ocen)

Zastanawiałam się co mogę zrobić z pozostałym z poprzedniego dnia sosem i dzięki temu narodziły się u mnie takie oto pampuszki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obiadek prosty w wykonaniu, ale za to niezwykle sycący, zdrowy i smaczny ;)

Składniki:

  • - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 250 g maki pszennej typ 650
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mleka 1,5 % (użyłam tego bez laktozy)
    - 3 łyżki masła
    - 30 g świeżych drożdży
    - 0,5 łyżeczki cukru brązowego
    - 0,5 łyżeczki soli
    + sos i świeży szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Pampuszki pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy zaczyn.

    W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut.

    W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.
  • 2. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem.

    Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

    Życzę smacznego!

Porady

* Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować