Pampuchy z jagodowym sosem

4.49 (143 ocen)

  • 60 min

Pampuchy, kluski na parze, buchty można jeść i na słodko i na słono. Ja lubie z różnymi sosami owocowymi. Tym razem wybrałam jagodowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 8-10 sztuk:

    - 300-350 g mąki pszennej,
    - 15 g świeżych drożdży,
    - 100 ml mleka,
    - 1 łyżeczka cukru,
    - 0,5 łyżeczki soli,
    - 2 łyżki miękkiego masła,
    - 2 jajka.

    Na sos jagodowy:

    - ok. 500 g jagód,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 200 ml jogurtu naturalnego.
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pampuchy z jagodowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw drożdże zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  • 2. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy masło. Mieszając wlewamy gotowy rozczyn.
  • 3. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłym miejscy na 20-30 minut.
  • 4. W tym czasie możemy zrobić sos jagodowy. Jagody miksujemy dodając cukier puder i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto ugniatamy jeszcze 2 minuty. Następnie formujemy kluski i gotujemy je na parze przez 15 minut.
  • 6. Gotowe kluchy polewamy sosem i jeśli ktoś lubi może na górę dać po łyżeczce jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować