Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kluski na parze, parowce, pampuchy czy buchty - choć mają wiele nazw zawsze smakują tak jak w dzieciństwie...wyśmienicie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kluski (na około 12-14 sztuk):
    500 g mąki pszennej
    250 ml ciepłego mleka
    40 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    3 łyżki stopionego masła
    2 małe jajka
    szczypta soli
    Sos jagodowy:
    300 ml naturalnego jogurtu greckiego
    150 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
    Dodatkowo:
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski na parze

Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski na parze: Do naczynia wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto. W tracie zagniatania dodać stopione masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobić luźne elastyczne ciasto, miskę przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągnąć i za pomocą szklanki wykrawać koła. Każde koło formować w kulkę i układać w parowarze (lub w garnku wyłożonym gazą lub nakładką do parowania) zlepieniem do dołu. Parować około 10-15 minut.
    Sos: Jagody rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
    Kluski na parze podawać z sosem jagodowym i pokrojonymi na kawałki truskawkami.

Porady

Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można zagnieść również w robocie. Dla wzbogacenia smaku do sosu można dodać miąższ z wanilii lub cynamon, a w wersji dla dorosłych łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować