Nizina jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dawno nie robiłam tego deseru. Przyszedł smak na jabłka, więc postanowiłam odświeżyć przepis.

  • 40 min

Składniki:

  • Na bachę okrągłą (średnica 20 cm)

    Potrzebujemy:

    - 1,5 kg jabłek,
    - paczka biszkoptów,
    - 300 dag twarożku,
    - 1 kostka margaryny,
    - 20 dag cukru waniliowego,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 1 galaretka agrestowa.

Nizina jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Luki wypełniamy mniejszymi kawałkami biszkoptów.
  • 2. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach.
  • 3. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy twarożek i jabłka (odciskamy z nich nadmiar soku) i wszystko razem miksujemy.
  • 4. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki.
  • 5. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l wody. Ostudzoną wylewamy na górę deseru.
  • 6. Gdy całość zastygnie deser jest gotowy.

Porady

Jeśli jabłka są słodkie można dodać mniej cukru. Jeśli są kwaśne należy dodać więcej. Jeśli ktoś ma ochotę może posypać deser wiórkami czekolady lub kakaem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy