Szybkie, łatwe do zrobienia paluszki, które mogą trafi na świąteczny stół. Robię je od dwóch lat na Boże Narodzenie, rodzina je uwielbia.
10 min
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (lub zrobione samemu)
mała puszka masy makowej
dowolne, pokrojone bakalie(u mnie migdały blanszowane, obrane ze skórki orzechy laskowe, daktyle, figi, śliwki suszone)
3 łyżki mleka
Paluszki z ciasta francuskiego z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozłożyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować go mlekiem, na to wyłożyć masę makową, posypać bakaliami. Przykryć drugim arkuszem ciasta, lekko docisnąć. Kroić w paski o szerokości 1 cm. Paski zwijamy trzymając jeden koniec jedną ręką, drugi drugą ręką, przekręcamy w dwie odwrotne strony, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Komentarze