Paluszki z ciasta francuskiego z makiem

4.5 (190 ocen)

  • 10 min

Szybkie, łatwe do zrobienia paluszki, które mogą trafi na świąteczny stół. Robię je od dwóch lat na Boże Narodzenie, rodzina je uwielbia.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (lub zrobione samemu)
    mała puszka masy makowej
    dowolne, pokrojone bakalie(u mnie migdały blanszowane, obrane ze skórki orzechy laskowe, daktyle, figi, śliwki suszone)
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Paluszki z ciasta francuskiego z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozłożyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować go mlekiem, na to wyłożyć masę makową, posypać bakaliami. Przykryć drugim arkuszem ciasta, lekko docisnąć. Kroić w paski o szerokości 1 cm. Paski zwijamy trzymając jeden koniec jedną ręką, drugi drugą ręką, przekręcamy w dwie odwrotne strony, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować