Piernik staropolski

  • wyświetlono: 707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, miękki piernik, długo dojrzewający, należy zagnieśc ciasto 5-6 tygodni, a piec 3-4 dni przed Bożym Narodzeniem.

e_slesinska
  • 20min

Składniki

ciasto:
- ok.165/170 g miodu(ja dałam gryczany, może byc inny, a nawet sztuczny)
- niecałe pół szklanki cukru(ja dałam trzcinowy)
- ok. 80/85 g masła
- 330g mąki(dałam ok.250g pszennej, resztę żytniej)
- 1 jajo
- 1 płaskia łyżeczka sody oczyszczonej
- ok.40/45 ml mleka
- odrobina soli
- 2-3 łyżki domowej przyprawy do piernika(można dac z torebki, wtedy 1 całą torebeczkę)

dodatkowo:
- marmolada lub powidła śliwkowe
- ewentualnie bakalie
- czekolada gorzka, łyżka masła lub lukier
- posypka cukrowa

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. Masło, cukier i miód wrzucic do grarnka, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
    Do chłodnej masy dodać mąkę , jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto mieszac dużą łyżką i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka(można również do szklanej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepej na grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
  • 3. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić na 3 - 4 dni.
    Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Posypać cukrową posypką. Ciasto długo zachowuje świeżośc, zeby nie wysychał należy go zawinąc w ręcznik kuchenny lub ściereczkę.

Porady

Moje ciasto leżakowało 4 tygodnie w emaliowym garnku, przykrytym ściereczką w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakipiernikprzyprawa do piernikaboże narodzeniekuchnia polskaświęta bożego narodzeniapiernik staropolski

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski dojrzewający

Dodane przez: anemon

Piernik staropolski dojrzewający

Lepszego piernika od tego nigdy...

image-0i673pj

Dodane przez: Martitka

Piernik staropolski

Świąteczny piernik.

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE