Paluchy drożdżowe z masłem cebulowo-czosnkowym

4.5 (188 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Domowy pieczywo to jest to . Pałaszuj przed kompem, nie brudząc rączek no i klawiatury . ;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna lub masło: 50 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - cebula duża: 0.5 sztuki
    - świeża bazylia: 1 pęczek

    - mąka typ 550,: 350 gramów
    - woda-letnia: 250 mililitrów
    - drożdże świeże piekarskie: 10 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka

    - Jajko: 1 sztuka
    - mak suchy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paluchy drożdżowe z masłem cebulowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj masło: posiekaj drobno cebulę, bazylię, czosnek(najlepiej praską). wymieszaj wszystko z margaryną, dopraw solą i odstaw na chwilę do lodówki.
  • 2. Ciasto: drożdże zalej 50ml letniej wody z łyżeczką cukru(odstaw, żeby trochę wyrosły, zaczęły się pienić). Mąkę przesiej, dodaj sól, oliwę, drożdże i resztę wody. Dokładnie ugnieć i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części.
    Rozwałkuj kawałek na prostokąt, posmaruj obficie wcześniej przygotowanym masłem i zwiń dokładnie (aby masło było w środku).
    powtórz czynności z resztą ciasta.
  • 4. Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
    Przygotowane paluchy ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. (można także żółtym serem)
    Piecz 20min, aż się lekko ze złocą.
    Można wracać do pracy przed monitorem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować