Paluchy drożdżowe z masłem cebulowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj masło: posiekaj drobno cebulę, bazylię, czosnek(najlepiej praską). wymieszaj wszystko z margaryną, dopraw solą i odstaw na chwilę do lodówki.
2.Ciasto: drożdże zalej 50ml letniej wody z łyżeczką cukru(odstaw, żeby trochę wyrosły, zaczęły się pienić). Mąkę przesiej, dodaj sól, oliwę, drożdże i resztę wody. Dokładnie ugnieć i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części.
Rozwałkuj kawałek na prostokąt, posmaruj obficie wcześniej przygotowanym masłem i zwiń dokładnie (aby masło było w środku).
powtórz czynności z resztą ciasta.
4.Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
Przygotowane paluchy ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. (można także żółtym serem)
Piecz 20min, aż się lekko ze złocą.
Można wracać do pracy przed monitorem .
Komentarze