Czosnkowe paluchy drożdżowe

4.44 (177 ocen)

Te paluchy znikają z talerza szybciej niż się je robi, choć i to nie jest zbytnio czasochłonne:). Świetne jako przekąska, ale też jako dodatek do zup czy mięsa.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    50g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko L
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    Do posmarowania ciasta:
    1 jajko L
    olej (tyle samo ile rozbełtanego jajka)
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz

    150g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.44 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Czosnkowe paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce robimy zaczyn: mieszamy ze sobą drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić. Wtedy dodajemy pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotowujemy mieszankę do smarowania ciasta: mieszamy ze sobą jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Odrywamy po niedużych kawałkach ciasta, wałkujemy na kształt prostokąta. Tniemy na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków smarujemy przygotowaną mieszanką, składamy wzdłuż na pół i zwijamy w spiralkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów ponownie smarujemy mieszanką i posypujemy żółtym serem.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować