Pałki z kurczaka z ziemniaczkami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki myjemy osuszamy, opruszamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Oliwę mieszamy z ziołami,drobno posiekanym czosnkiem, paprykami, koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki mieszamy na misce z kurczakiem i wszystko nacieramy marynatą, odstawiamy na min 2 godziny do lodówki. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia do zapiekania.
Sos: Pieczarki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na masełku. Gdy pieczarki będą podsmażone zdejmujemy z ognia, w mleku rozrabiamy mąkę oraz żółtko i wlewamy na patelnie stale mieszając, gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy z ognia i wrzucamy starty ser oraz szczypiorek, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy na mięso i ziemniaki. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 200 stopni.
Komentarze