Babka gołąbkowa pod pieczarkowa kołderką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna zapiekanka gołąbkowa z formie babki. Rewelacyjne połączenie mięsa mielonego z ryżem, kaszą, kapustą polana sosem pieczarkowym. To potrawa, którą z powodzeniem można podać na specjalną okazję. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc i inne domowe uroczystości. Babka bardzo ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje, jest też prostsza w przygotowaniu i mniej czasochłonna od tradycyjnych gołąbków. Moi bliscy byli zachwyceni.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: ( moja forma ma średnicę 21,5cm)
    500 g mielonej łopatki wieprzowej,
    100 g ryżu ,
    50 g kaszy jęczmiennej,
    400 ml wody,
    1 mała cebula,
    kawałek pora (ok. 5 cm),
    kawałek marchewki (ok. 5cm),
    2 ząbki czosnku,
    kilka liści białej kapusty ( u mnie 8),
    puszka pomidorów,
    ok. 20 dag startego żółtego sera,
    olej,
    1 łyżka suszonej natki pietruszki ( może być posiekana świeża),
    ¾ łyżeczki naturalnej Vegety,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    sól, świeżo zmielony pieprz,
    oraz sos pieczarkowy:
    300 g pieczarek,
    250 ml mleka,
    100 g śmietany ( u mnie 12%),
    łyżeczka lubczyku suszonego,
    czubata łyżka mąki,
    2 łyżki oleju,
    łyżka masła,
    2-3 krople maggi,
    sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka gołąbkowa pod pieczarkowa kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. babka:
    Mięso przyprawiamy przyprawą ( jadałam 2 płaskie łyżeczki), czosnkiem zgniecionym przez praskę lub drobno posiekanym, dodajemy łyżkę oliwy i dokładnie wyrabiamy, następnie odstawiamy do lodówki aby się przegryzło ( najlepiej na kila godzin).
    Cebule obieramy i drobno siekamy. Pora drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa tak 2-3 min, dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając ok. 5 min.
    Pomidory z puszki blendujemy na gładko, podgrzewamy, zalewamy mięso i dusimy około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie a pomidory odparują.
    W tym czasie gotujemy ryż i kaszę oraz przygotowujemy kapustę.
    Ryż razem z kaszą gotujemy dajemy na sitko i przelewamy bieżącą wodą.
    Wodę zagotowujemy z ¾ łyżeczki naturalnej Vegety, następnie wrzucamy kaszę z ryżem i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszają przez około 10 min aż wchłoną większość wody. Odstawiamy do napęcznienia.
    Uduszone mięso mieszamy z ryżem i kasza oraz startym serem, wszystko dokładnie mieszamy.
    Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie, usuwamy twarde nerwy i wykładamy formę wysmarowaną odrobina oliwą, tak aby liście zachodziły na siebie.
    Następnie na liściach układamy równomiernie połowę przygotowanej masy mięsno- ryżowej, kładziemy liść i resztę masy, przykrywamy jeszcze 2-3 liśćmi.
    Naczynie przykrywamy folia aluminiowa, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 min. Następnie zostawiamy na co najmniej 30 min i możemy podawać. Moją babkę rozkroiłam po godzinie.
    Sos:
    Pieczarki kroimy na połówki, następnie na plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy pieczarki podsmażamy przez ok. 3-4 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki puszczą sok, dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody, dodajemy odrobinę soli, pieprzu, lubczyk, przykrywamy i dusimy w sosie własnym około 5 min.
    W miseczce dokładnie mieszamy mleko ze śmietana i mąką aby nie było grudek. Przygotowaną mieszankę wlewamy do pieczarek i zagotowujemy cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Aby pogłębić smak i kolor sosu można dodać do niego maggi.
    Jeśli wydaje nam się że sos jest za gęsty można rozcieńczać go wodą lub mlekiem jednocześnie podgrzewając i mieszając.
    Babkę polewamy gotowym sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować