Paella marinara z Hiszpanii

  • wyświetlono: 4612 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Włosi szczycą się risotto,a Hiszpanie słynną paellą.Potrawa ta wystepuje w licznych odmianach,a pochodzi z Walencji.Moją paellę przygotowuję z dbałością o szczegóły,które nadają jej wyjątkowy smak.

Neblina36
  • 10min

Składniki

200 gramów ryżu arborio lub innego średnioziarnistego
250 gramów mieszanki owoców morza (mrożonej,225 gramów bez glazury)
1 litr bulionu rybnego lub drobiowego
1 duża marchew (obrana, pokrojona w kostkę)
1 czerwona papryka
8 pomidorków cherry
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 pęczek pietruszki (natki, posiekanej)
2 łyzki soku z cytryny
0,5 szklanki mrozonego groszku ( ewentualnie konserwowego)
1 łyżeczka soli
3 łyzki oliwy
80 gramów czerwonej cebuli (posiekanej w kostkę)
0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
0,5płaskiej łyżeczki kurkumy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Paella marinara z Hiszpanii

  • 1. Paprykę umyć, usunąć gnizado nasienne, pokroić.Przygotować petelnię o średnicy około 35-40 cm (najlepsza będzie głęboka o wysokich brzegach).Na rozgrzanej oliwie na dużym ogniu podsmażyć marchew,groszek,pomidory,czerwoną cebulę i paprykę,zdjąć z patelni (8 minut).Na tę samą patelnię wrzucić owoce morza,skropić sokiem z cytryny,podsmażyć (5 minut).
  • 2. Na rozgrzaną patelnię z owocami morza,wsypać ryż,czosnek,kurkumę,pieprz, smażyć 2-3 minuty.Wlać pierwszą porcję gorącego bulionu(tyle,aby zakrył ryż),dodać sól,zagotować,zmniejszyć ogień.Co 5 minut dolewać partiami bulion,nie mieszać.Smażyć na małym ogniu 15 minut.
  • 3. Do ryżu dodać podsmażone wcześniej warzywa.Podlać resztą bulionu,doprawić solą,posypać pietruszką,smażyć 8 minut.Natychmiast podawać(najlepiej w naczyniu z grubym dnem utrzymującym temperaturę, można też użyć tej samej patelni, w której przygotowaliśmy paellę).

Porady

Przygotowując paellę warto zwrócić uwagę na fakt,że na początku wymaga ona bardzo wysokiej temperatury,póżniej coraz niżeszjej,pozwalającej na prawidłową obróbkę termiczną wszystkich składników.Patelni podczas smażenia nie przykrywa się.Mieszanka owoców morza, którą wykorzystałam do przygotowania potrawy zawiera :pierścienie z kalmarów,małże-omułki,macki kałamarnic,krewetki.
Do tej paelli idealnie pasuje też dodatek odrobiny szafranu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakonkurs_podróże
 

Komentarze

Podobne przepisy

Paella z kurczakiem

Dodane przez: justynka220

Paella z kurczakiem

To bardzo ciekawy pomysl na danie...

image-27g35ac

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Paella z oscypkiem i chorizo

Góralskie wydanie paelli, czyli...

Paella z kurczakiem, chorizo, papryką i kukurydzą

Dodane przez: Cukiereczek

Paella z kurczakiem, chorizo, papryką i kukurydzą

Paella to danie pochodzące ze słonecznej...

Paella z chorizo i kurczakiem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Paella z chorizo i kurczakiem

Przystanek-Hiszpania! Paella to...

Paella z kurczakiem

Dodane przez: rzelkazag

Paella z kurczakiem

Potrawa ta jest smaczna sama w...

Dodane przez: Koronowianka

Paella

Przepis na paellę pochodzi z Hiszpanii....