Paella marinara z Hiszpanii

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 10 min

Włosi szczycą się risotto,a Hiszpanie słynną paellą.Potrawa ta wystepuje w licznych odmianach,a pochodzi z Walencji.Moją paellę przygotowuję z dbałością o szczegóły,które nadają jej wyjątkowy smak.

  • 10 min

Składniki:

  • 200 gramów ryżu arborio lub innego średnioziarnistego
    250 gramów mieszanki owoców morza (mrożonej,225 gramów bez glazury)
    1 litr bulionu rybnego lub drobiowego
    1 duża marchew (obrana, pokrojona w kostkę)
    1 czerwona papryka
    8 pomidorków cherry
    2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 pęczek pietruszki (natki, posiekanej)
    2 łyzki soku z cytryny
    0,5 szklanki mrozonego groszku ( ewentualnie konserwowego)
    1 łyżeczka soli
    3 łyzki oliwy
    80 gramów czerwonej cebuli (posiekanej w kostkę)
    0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    0,5płaskiej łyżeczki kurkumy

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paella marinara z hiszpanii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, usunąć gnizado nasienne, pokroić.Przygotować petelnię o średnicy około 35-40 cm (najlepsza będzie głęboka o wysokich brzegach).Na rozgrzanej oliwie na dużym ogniu podsmażyć marchew,groszek,pomidory,czerwoną cebulę i paprykę,zdjąć z patelni (8 minut).Na tę samą patelnię wrzucić owoce morza,skropić sokiem z cytryny,podsmażyć (5 minut).
  • 2. Na rozgrzaną patelnię z owocami morza,wsypać ryż,czosnek,kurkumę,pieprz, smażyć 2-3 minuty.Wlać pierwszą porcję gorącego bulionu(tyle,aby zakrył ryż),dodać sól,zagotować,zmniejszyć ogień.Co 5 minut dolewać partiami bulion,nie mieszać.Smażyć na małym ogniu 15 minut.
  • 3. Do ryżu dodać podsmażone wcześniej warzywa.Podlać resztą bulionu,doprawić solą,posypać pietruszką,smażyć 8 minut.Natychmiast podawać(najlepiej w naczyniu z grubym dnem utrzymującym temperaturę, można też użyć tej samej patelni, w której przygotowaliśmy paellę).

Porady

Przygotowując paellę warto zwrócić uwagę na fakt,że na początku wymaga ona bardzo wysokiej temperatury,póżniej coraz niżeszjej,pozwalającej na prawidłową obróbkę termiczną wszystkich składników.Patelni podczas smażenia nie przykrywa się.Mieszanka owoców morza, którą wykorzystałam do przygotowania potrawy zawiera :pierścienie z kalmarów,małże-omułki,macki kałamarnic,krewetki. Do tej paelli idealnie pasuje też dodatek odrobiny szafranu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować