Pączusie idealne :)

0 (0 ocen)

Pączusie zawsze się udają, są mięciutkie i wilgotne w środku. Smakują rewelacyjnie :)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    -1 kg mąki
    -100 g drożdży
    -100 g cukru
    -1/2 l mleka
    -6 żółtek
    -1 jajko
    -szczypta soli
    -5 łyżek oliwy
    -1 cukier waniliowy
    -1 kieliszek spirytusu
    Lukier:
    -20 dag cukru pudru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -2-3 łyżki gorącej wody
    Dodatkowo:
    -tłuszcz do smażenia
    -marmolada różana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączusie idealne :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki:) 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy odrobiną podgrzanego mleka, jednak nie za ciepłym , do tego dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i dostawiamy aby rozczyn podrósł(na około 20 minut). Jako i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na tzw.kogel-mogel. Mąkę mieszamy z gotowym roszczynem, szczyptą soli. Dodajemy pozostałe mleko oraz utarty kogel-mogel . Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy już powoli będzie odchodziło od miski dodać olej i spirytus. Dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy drugim krążkiem ciasta. Ewentualnie możemy usmażyć puste i nabić je koniturą po upieczeniu.
    Pączki smażymy z obydwu stron na rumiano na oleju lub smalcu. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy.
  • 2. Lukier:
    Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i gorącą wodą na jednolitą konsystencję.
    Zimne pączki dekorujemy tak przygotowanym lukrem:)
    Smacznego !

Porady

Pączki będą miały taką jasną otoczkę wokół jeśli będziemy je smażyć pod przykryciem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować