Pączusie idealne :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy odrobiną podgrzanego mleka, jednak nie za ciepłym , do tego dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i dostawiamy aby rozczyn podrósł(na około 20 minut). Jako i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na tzw.kogel-mogel. Mąkę mieszamy z gotowym roszczynem, szczyptą soli. Dodajemy pozostałe mleko oraz utarty kogel-mogel . Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy już powoli będzie odchodziło od miski dodać olej i spirytus. Dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy drugim krążkiem ciasta. Ewentualnie możemy usmażyć puste i nabić je koniturą po upieczeniu.
Pączki smażymy z obydwu stron na rumiano na oleju lub smalcu. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy.
2.Lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i gorącą wodą na jednolitą konsystencję.
Zimne pączki dekorujemy tak przygotowanym lukrem:)
Smacznego !
Porady
Pączki będą miały taką jasną otoczkę wokół jeśli będziemy je smażyć pod przykryciem:)
Komentarze