Pączki z ziemniaków

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Czasami warto zamiast tradycyjnych gotowanych czy pieczonych ziemniaków do obiadu zrobić do odmiany takie pączki .Polecam zwłaszcza na różne uroczystości rodzinne do różnych mięs i sosów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 80 dag( obranych,ugotowanych)ziemniaków
    1 dag świeżych drożdży
    2 płaskie łyżki śmietany
    2 małe jajka
    10 dag mąki
    sól,pieprz do smaku
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pączki Dania główne

Pączki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa(drobne oczka).Do ziemniaków dodać rozmieszane drożdże ze śmietaną,jajka,sól,pieprz do smaku i mąkę.Bardzo szybko zarobić gładkie ciasto.Również szybko formować nieduże kulki,wielkości orzecha włoskiego lub większe.Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.Wybierać łyżką cedzakową ,osączyć na ręczniku papierowym.

Porady

Należy dość szybko formować i smażyć pączki ,gdyż ciasto szybko rzednie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować