PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW

5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    320 g ugotowanych ziemniaków (1 flaczarka ) przeciśniętych przez praskę
    2 jajka
    550 g mąki tortowej ( 4 szklanki z czubkiem )
    2 łyżki gęstej śmietany
    50 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s7clhq 1.
    Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, rozmieszane drożdże w mleku, śmietanę oraz cukier. Zagniatamy elastyczne ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być. Pozostawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy na posypany blat mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy literatka małe kółka,
  • image-1ddg3iy 2. Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować