Pączki z ciasta parzonego wg Ćwierczakiewiczowej z bezowym lukrem

4.5 (168 ocen)

  • 20 min

Pączki z podobnego ciasta jak na ptysie czy karpatkę ale smażone. Przepis wg starej receptury podanej przez Ćwierczakiewiczową. Świetnie smakują, szczególnie zaraz po usmażeniu gdy wierzch jest chrupiący a środek cudownie miękki. Polewa, a właściwie lukier zrobiony jest z gotowych bez

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g masła
    250 ml wody
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru
    szczypta soli
    150 g mąki pszennej
    3 jajka

    1 l oleju lub 1 kg smalcu do smażenia

    Lukier:
    ok. 25- 30 sztuk małych, gotowych bez
    ok. 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Pączki Beza

Pączki z ciasta parzonego wg ćwierczakiewiczowej z bezowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zagotować masło z wodą, cukrem i solą. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, dobrze wymieszać łyżką, wstawić chwilę z powrotem na palnik. Mieszać do momentu (ok. 30 sekund-1 minuta) aż masa zrobi się szklista. Zestawić z ognia, po ok. 5 minutach wbijać pojedynczo jajka po każdym dobrze je wcierając łyżką. Ja wyłożyłam ciasto do szprycy (można też do woreczka foliowego z obciętym końcem) i wyciskałam na papier do pieczenia, który potem pocięłam na kwadraty, na każdym z nich były pojedynczo wyciśnięte pączki. W oryginalnym przepisie: Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć, pokrajać na kawałki o bokach 2,5 cm i formować z nich gałki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na paskach papieru do pieczenia. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Przygotowane ciasto, w obu wersjach, wrzucać razem z papierem do gorącego tłuszczu. Po chwili paski papieru oderwą się od ciasta, wtedy należy je wyciągnąć przy pomocy łopatki lub 2 widelców. Smażyć do zrumienienia, ok. 5 minut w połowie je przewracając na drugą stronę. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • 2. Lukier: Bezy rozkruszyć, stopniowo dodając wodę i rozcierając ją z bezami. Jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze kilka kropel- 1 łyżeczkę wody. Wszystko zależy od wielkości bez.
    Gotowym lukrem polać ostudzone pączki. Robiłam zdjęcia zaraz po polaniu ale lukier po ok. 1 godzinie całkiem zastyga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować