Pączki

0 (0 ocen)

..nie ma to jak babciny przepis z pożółkłego zeszytu wspomnień ...

Składniki:

  • 1 kg mąki
    8 żółtek
    1 szkl cukru
    1/2 margaryny
    2 szkl mleka
    8 g drożdży

    Lukier: 1,5 szkl cukru-pudru
    aromat waniliowy
    kilka kropel gorącej wody

    Nadzienie: marmolada różana

    Do smażenia: 1 l oleju+1 kostka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosną sobie.. 1. Zaczyn; mleko podgrzać, odlać 1 szkl i połączyć z drożdżami i 3 łyżeczek cukru. 300 g mąki odsypać do większej miski i wymieszać z zaczynem, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzać z margaryną do jej rozpuszczenia, wystudzić. Żółtka ubić na puch z cukrem. Następnie wszystkie składniki połączyć razem wraz z całą mąką. Zagnieść ciasto i pozostawić do podwojenia jego ilości pod przykryciem.
    Gotowe ciasto dzielić na porcje. Każdą po kolei rozwałkować na grubość 3 cm i wykrawać szklanką koła o szerokości 5-6 cm. Układać na ściereczce do wyrośnięcia.
    Rozgrzać ostrożnie tłuszcz. Smażyć pączki z obu stron po 1,5 min. Osączyć na ręczniku śniadaniowym. Wystudzić. Szpryckę z długą końcówką napełnić marmoladą i nadziać wszystkie sztuki. Składniki na lukier połączyć, utrzeć i posmarować pączusie. Smacznego!

Porady

Zawsze nadziewałam pączki od razu i smażyłam a w tym roku inaczej.Próba okazała się trafiona, pączki szybciej się smażą, są leciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować