1.Zaczyn; mleko podgrzać, odlać 1 szkl i połączyć z drożdżami i 3 łyżeczek cukru. 300 g mąki odsypać do większej miski i wymieszać z zaczynem, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzać z margaryną do jej rozpuszczenia, wystudzić. Żółtka ubić na puch z cukrem. Następnie wszystkie składniki połączyć razem wraz z całą mąką. Zagnieść ciasto i pozostawić do podwojenia jego ilości pod przykryciem.
Gotowe ciasto dzielić na porcje. Każdą po kolei rozwałkować na grubość 3 cm i wykrawać szklanką koła o szerokości 5-6 cm. Układać na ściereczce do wyrośnięcia.
Rozgrzać ostrożnie tłuszcz. Smażyć pączki z obu stron po 1,5 min. Osączyć na ręczniku śniadaniowym. Wystudzić. Szpryckę z długą końcówką napełnić marmoladą i nadziać wszystkie sztuki. Składniki na lukier połączyć, utrzeć i posmarować pączusie. Smacznego!
Porady
Zawsze nadziewałam pączki od razu i smażyłam a w tym roku inaczej.Próba okazała się trafiona, pączki szybciej się smażą, są leciutkie.
Komentarze