Pączki

0 (0 ocen)

  • Średni

pączki idealne nie tylko w tłusty czwartek

  • Średni

Składniki:

  • NA PąCZKI ::
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - żółtka: 6 sztuk
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 8 łyżek
    - margaryna: 250 gramów
    - drożdże: 150 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - ocet: 2 łyżki
    - cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
    - sól: 2 szczypty
    - marmolada: 250 gramów
    LUKIER:
    - cukier puder: 200 gramów
    - kakao rozpuszczalne: 3 łyżki
    - aromat pomarańczowy (aromat pomarańczowy 2 krople): 2 sztuki
    - olej do smażenia: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania pączków 1. Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
    Margarynę roztopić i ostudzić.
    Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
  • 2. Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
    Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.
  • 3. Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować najpierw białym a potem po dodaniu kakao do pozostałego luru czekoladowym lukrem.

    Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować