Pączki

  • wyświetlono: 529 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W Tłusty Czwartek królują na naszych stołach: pudrowane, lukrowane, polewane czekoladą, nadziewane marmoladami, konfiturami, budyniem itd. W ten dzień możemy objadać się tymi słodkościami bez zbędnych wyrzutów sumienia.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 8 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

1. Ciasto:
1 kg (około) mąki pszennej,
10 dag świeżych drożdży,
20 dag masła,
15 dag cukru,
10 żółtek,
250 ml (około) mleka,
szczypta soli,
4 łyżki spirytusu,
olej do smażenia.
2. Cukier puder do posypania lub lukier:
20 dag cukru pudru,
5- 6 łyżek wody lub soku z cytyny.

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki

  • pączki1. Z drożdży, 1 łyżki cukru, 4 łyżek mąki, i niewielkiej ilości ciepłego mleka robimy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość ( około 20 min).
    2. Żółtka ucieramy z cukrem i solą do uzyskania jednolitej masy.
    3. Do dużej misy wsypujemy mąkę i wlewamy rozczyn, utarte żółtka. Wyrabiamy ciasto ręką, gdyby było za gęste dodajemy jeszcze odrobinę ciepłego mleka i dalej wyrabiamy (około 20 min). Ciasto ma odstawać od ręki. 4. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto do całkowitego połączenia składników. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 h).
    5. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na desce posypanej mąką na grubość 1,5cm - 2cm. Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 6cm.
    6. Układamy pączki na desce posypanej mąką w odpowiednich odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (około 30 min).
    7. Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu. Naczynie powinno pozwalać na to, aby pączki swobodnie pływały oraz nie dotykały dna. Tłuszcz do smażenia nie powinien być ani za gorący, ani za chłodny. Wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta, by sprawdzić czy mamy odpowiednią temperaturę do smażenia. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz jest odpowiednio nagrzany.
    8. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz stroną, która była na górze podczas wyrastania i smażymy powoli pod przykryciem. Zarumienione pączki przekręcamy na drugą stronę i smażymy powoli i bez przykrycia.
    9. Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową, osączamy na ręczniku papierowym.
    10. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
    11. Zamiast cukru pudru możemy je polukrować: do przesianego cukru pudru dodajemy stopniowo wodę lub sok z cytryny, cały czas ucieramy łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Lukrujemy jeszcze ciepłe pączki.

Porady

Produkty używane do zrobienia pączków powinny mieć temperaturę pokojową. W pomieszczeniu, w którym wykonujemy pączki powinno być ciepło i bez przeciągów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pączkipączki luktrowane

Komentarze

Podobne przepisy

Mini pączki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mini pączki chruścikowe

Urocze i maleńkie kuleczki w sam...

yums

Dodane przez: Habibi Chi

Zakręcone pączki Yum Yums

Yum Yums czyli pączki zakręcone....

Budyniowe pączki

Dodane przez: bienpyt

Budyniowe pączki

Pączki podwójnie budyniowe – ciasto...

Mini pączki z lukrem

Dodane przez: 2milutka

Mini pączki z lukrem

Mini pączusie drożdżowe, pulchne,...

Pączki z serka homogenizowanego.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pączki z serka homogenizowanego

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki...

Pączki Twarogowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pączki Twarogowe

Wieczorna zachciewajka ;-)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE