• 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

W Tłusty Czwartek królują na naszych stołach: pudrowane, lukrowane, polewane czekoladą, nadziewane marmoladami, konfiturami, budyniem itd. W ten dzień możemy objadać się tymi słodkościami bez zbędnych wyrzutów sumienia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    1 kg (około) mąki pszennej,
    10 dag świeżych drożdży,
    20 dag masła,
    15 dag cukru,
    10 żółtek,
    250 ml (około) mleka,
    szczypta soli,
    4 łyżki spirytusu,
    olej do smażenia.
    2. Cukier puder do posypania lub lukier:
    20 dag cukru pudru,
    5- 6 łyżek wody lub soku z cytyny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Z drożdży, 1 łyżki cukru, 4 łyżek mąki, i niewielkiej ilości ciepłego mleka robimy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość ( około 20 min).
    2. Żółtka ucieramy z cukrem i solą do uzyskania jednolitej masy.
    3. Do dużej misy wsypujemy mąkę i wlewamy rozczyn, utarte żółtka. Wyrabiamy ciasto ręką, gdyby było za gęste dodajemy jeszcze odrobinę ciepłego mleka i dalej wyrabiamy (około 20 min). Ciasto ma odstawać od ręki. 4. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto do całkowitego połączenia składników. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 h).
    5. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na desce posypanej mąką na grubość 1,5cm - 2cm. Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 6cm.
    6. Układamy pączki na desce posypanej mąką w odpowiednich odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (około 30 min).
    7. Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu. Naczynie powinno pozwalać na to, aby pączki swobodnie pływały oraz nie dotykały dna. Tłuszcz do smażenia nie powinien być ani za gorący, ani za chłodny. Wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta, by sprawdzić czy mamy odpowiednią temperaturę do smażenia. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz jest odpowiednio nagrzany.
    8. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz stroną, która była na górze podczas wyrastania i smażymy powoli pod przykryciem. Zarumienione pączki przekręcamy na drugą stronę i smażymy powoli i bez przykrycia.
    9. Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową, osączamy na ręczniku papierowym.
    10. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
    11. Zamiast cukru pudru możemy je polukrować: do przesianego cukru pudru dodajemy stopniowo wodę lub sok z cytryny, cały czas ucieramy łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Lukrujemy jeszcze ciepłe pączki.

Porady

Produkty używane do zrobienia pączków powinny mieć temperaturę pokojową. W pomieszczeniu, w którym wykonujemy pączki powinno być ciepło i bez przeciągów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować