Amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i jest cennym źródłem białka.Oto przepis na 1 'porządną' porcję owsianki:Uwaga: szklanka = 250 ml
30 min
Składniki:
1/3 szklanki amarantusa
2 szklanki wody
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
1 mały banan - pokrojony w niezbyt cienkie plasterki
Owsianka z amarantusa z cynamonem i bananem smażonym w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amarantus wraz z wodą umieść w rondelku. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 - 25 minut. Pod koniec gotowania - mieszaj od czasu do czasu. Amarantus powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt wodnisty.
Pod koniec gotowania amarantusa - na suchej patelni rozgrzej 1 łyżkę miodu. Gdy miód się roztopi - dodaj banany, smaż je z obu stron aż zmienią kolor, odstaw.
Gdy amarantus będzie gotowy - dodaj do niego 1 łyżkę miodu i cynamon, wymieszaj.
Amarantus przełóż do miseczki, dodaj banany, rozpuszczony miód, oprósz cynamonem.
Komentarze