Owsianka z amarantusa z cynamonem i bananem smażonym w miodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i jest cennym źródłem białka.Oto przepis na 1 'porządną' porcję owsianki:Uwaga: szklanka = 250 ml

  • 30 min

Składniki:

  • 1/3 szklanki amarantusa
    2 szklanki wody
    2 łyżki miodu
    szczypta cynamonu
    1 mały banan - pokrojony w niezbyt cienkie plasterki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Owsianka

Owsianka z amarantusa z cynamonem i bananem smażonym w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amarantus wraz z wodą umieść w rondelku. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 - 25 minut. Pod koniec gotowania - mieszaj od czasu do czasu. Amarantus powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt wodnisty.
    Pod koniec gotowania amarantusa - na suchej patelni rozgrzej 1 łyżkę miodu. Gdy miód się roztopi - dodaj banany, smaż je z obu stron aż zmienią kolor, odstaw.
    Gdy amarantus będzie gotowy - dodaj do niego 1 łyżkę miodu i cynamon, wymieszaj.
    Amarantus przełóż do miseczki, dodaj banany, rozpuszczony miód, oprósz cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować