Biszkopt z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne i bardzo proste owocowe ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    dowolny mus lub dżem owocowy
    dowolne owoce (np. maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie - koniecznie bez pestek itp.)
    2 galaretki (smak dowolny)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie, dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i szybko mieszamy.
    Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy w temp. ok. 190 stopni przez ok. pół godziny. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Jeden placem smarujemy dowolnym musem owocowym lub dżemem. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy bardzo cieniutko musem lub dżemem. Wykładamy owoce.
  • 4. Gdy galaretka zacznie już tężeć, zalewamy nią ciasto. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała do końca.

Porady

Aby uniknąć zakalca należy pamiętać, żeby jajka były w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować