Na ciasto:
1/2 kostki margaryny,
1 szklanka wody,
1 szklanka mąki,
5 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
2 budynie śmietankowe,
750 ml mleka,
1 i 1/3 kostki margaryny,
3/4 szklanki cukru,
1 jajko,
1 galaretka owocowa ( u mnie cytrynowa)
Dodatkowo:
1/2 puszki brzoskwiń w lekkim syropie,
6-7 kwaśnych truskawek,
po małym słoiczku dżemu wiśniowego i agrestowego ( najlepiej gdyby nie były zbyt słodkie),
cukier puder, 2 truskawki i mięta do dekoracji
Owocowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę z wodą zagotować w garnku. Do wrzątku wrzucić mąkę i chwilę parzyć stale mieszając wałkiem do ucierania - masa ma być gładka, pozbawiona grudek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę przełożyć do makutry i ucierać dodając po jednym jaju. Na koniec dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać zwykłą łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Wyłożyć pierwszą masę na dno tortownicy i cienko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 - 35 min. W czasie pieczenia otworzyć piekarnik i lekko przygnieść drewnianą łyżką powstające "góry"( nie będziemy mieli później kłopotu z wypełnieniem kremem poszczególnych warstw ciasta). Tak samo postępować przy pieczeniu pozostałych dwóch części ciasta. Po upieczeniu wszystkich trzech, wyrównać im brzegi odcinając gruby rant.
Przygotować krem. Ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. W makutrze utrzeć margarynę i cukier na puszystą masę. Dodać jajko, utrzeć. Z zimnego budyniu zdjąć wierzchnią warstwę. Dodawać po jednej łyżce do masy z margaryny, cukru i jaja, stale ją ucierając. Na koniec dodać lekko stężałą galaretkę i wymieszać. Truskawki i osączone brzoskwinie pokroić w kostkę. Przekładać ciasto w następujący sposób. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżemem wiśniowym, rozłożyć truskawki, a na nie nałożyć krem. Położyć następny krążek, docisnąć, posmarować dżemem agrestowym, rozłożyć brzoskwinie, nałożyć krem. Położyć ostatni krążek, posypać cukrem pudrem, udekorować. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :).
Porady
Zawsze piekę każdy krążek osobno - mam wtedy gwarancję, że wszystkie będą dobrze wypieczone.
Zestawienia owocowe dowolne :D
Komentarze