Owocowa karpatka

5 (160 ocen)

Moja letnia wersja tego tradycyjnego ciasta

Składniki:

  • Na ciasto:
    1/2 kostki margaryny,
    1 szklanka wody,
    1 szklanka mąki,
    5 jaj,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Na krem:
    2 budynie śmietankowe,
    750 ml mleka,
    1 i 1/3 kostki margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    1 jajko,
    1 galaretka owocowa ( u mnie cytrynowa)
    Dodatkowo:
    1/2 puszki brzoskwiń w lekkim syropie,
    6-7 kwaśnych truskawek,
    po małym słoiczku dżemu wiśniowego i agrestowego ( najlepiej gdyby nie były zbyt słodkie),
    cukier puder, 2 truskawki i mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Owocowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z wodą zagotować w garnku. Do wrzątku wrzucić mąkę i chwilę parzyć stale mieszając wałkiem do ucierania - masa ma być gładka, pozbawiona grudek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę przełożyć do makutry i ucierać dodając po jednym jaju. Na koniec dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać zwykłą łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Wyłożyć pierwszą masę na dno tortownicy i cienko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 - 35 min. W czasie pieczenia otworzyć piekarnik i lekko przygnieść drewnianą łyżką powstające "góry"( nie będziemy mieli później kłopotu z wypełnieniem kremem poszczególnych warstw ciasta). Tak samo postępować przy pieczeniu pozostałych dwóch części ciasta. Po upieczeniu wszystkich trzech, wyrównać im brzegi odcinając gruby rant.
    Przygotować krem. Ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. W makutrze utrzeć margarynę i cukier na puszystą masę. Dodać jajko, utrzeć. Z zimnego budyniu zdjąć wierzchnią warstwę. Dodawać po jednej łyżce do masy z margaryny, cukru i jaja, stale ją ucierając. Na koniec dodać lekko stężałą galaretkę i wymieszać. Truskawki i osączone brzoskwinie pokroić w kostkę. Przekładać ciasto w następujący sposób. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżemem wiśniowym, rozłożyć truskawki, a na nie nałożyć krem. Położyć następny krążek, docisnąć, posmarować dżemem agrestowym, rozłożyć brzoskwinie, nałożyć krem. Położyć ostatni krążek, posypać cukrem pudrem, udekorować. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :).

Porady

Zawsze piekę każdy krążek osobno - mam wtedy gwarancję, że wszystkie będą dobrze wypieczone. Zestawienia owocowe dowolne :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mąka Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować