Owoce zapiekane z koglem moglem

0 (0 ocen)

To deser, który przenosi nas w lata dzieciństwa. Większość z nas pewno wychowała się na tym słodkim przysmaku, jakim jest kogiel mogiel. Tym razem został on zapieczony z owocami. Do tego rozpływający się pod wpływem ciepła serek i mamy „niebo w gębie”.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje
    Składniki podstawowe:
    • 1 jajko,
    • 2 żółtka,
    • 3 kopiaty łyżeczki serka mascarpone,
    • ¾ szklanki jagód,
    • 0,5 szklanki truskawek
    Składnik dodatkowy:
    • 3 łyżki cukru
    Składniki robocze:
    • Cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owoce zapiekane z koglem moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane owoce 1. Potrzebne owoce dzielimy na 3 części i umieszczamy je w trzech kokilkach.
  • przed ubijaniem 2. Jajka oraz żółtko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na kogiel mogiel. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a masa powinna stać się jasna.
  • przed pieczeniem 3. Tak przygotowaną masą zalewamy owoce. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Deser zapiekamy około 15 minut w 180°C. Wierzch powinien się zarumienić, a środek pozostanie płynny. Po wyjęciu wykładamy na każdą porcje po dużej łyżeczce mascarpone. Całość posypujemy cynamonem, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować