Dzisiaj na obiad polecam dietetyczne kopytka z otrębami, twarogiem i dynią. Ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Dynia nadaje im piękny kolor i słodkawy smak. Podałam je z sosem pomidorowym z pieczarkami i parmezanem. Polecam
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g chudego twarogu
4 łyżki pszennych otrąb
2 jajka
3-4 łyżki musu z dyni
5 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej )
SOS :
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
3 duże pieczarki
sól, pieprz i cukier do smaku
świeża bazylia do smaku
tarty parmezan do posypania
Otrębowe kopytka dyniowe z sosem pomidorowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy maszynką do mięsa, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Powinno ono odchodzić od dłoni ale nie może być twarde.
2.Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki kukurydzianej.
3.Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z każdej formujemy wałki o grubości około 1 centymetra, tniemy na małe kopytka. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partiami kluseczki. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
4.Kopytka są delikatne więc lekko je płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy na talerze.
5.Na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i poszatkowane pieczarki, wlewamy 1/2 szklanki wody i chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory, dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.
Komentarze