Ciasto, które imituje sernik i, o dziwo, smakuje podobnie jak serowy specjał. Masę przygotowałam z budyniu oraz kajmaku. Taki sernik bez sera posmakuje niejednemu zwolennikowi wypieku przygotowanego z tradycyjnych składników.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 L mleka
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka każde)
1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym (400g)
4 łyżki cukru
3 jajka
Oszukany sernik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić dno i boki formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
2.W garnku wymieszać mleko, wszystkie opakowania budyniu i cukier. Mieszając, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać kajmak i dokładnie wymieszać.
3.Do masy wbić jajka i ponownie wymieszać.
4.Gorącą lub jeszcze ciepłą masę wyłożyć na przygotowany surowy kruchy spód.
5.Piec 45 min (200 st. C). Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze