Ostrygi postanowiłam przygotować w jeden z najprostszych i chyba najbardziej znanych sposobów, tzn. zapiekane z parmezanem i natką pietruszki. Wyszły bardzo smaczne!
Ostrygi zapiekane z parmezanem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostrygi otwieramy przy pomocy krótkiego i ostrego noża. Wyciągamy mięso, a muszle myjemy, osuszamy i układamy na blasze do pieczenia. Na dno każdej muszli wysypujemy około 1/2 łyżeczki bułki tartej, trochę startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Następnie układamy wyciągnięte wcześniej mięso ostryg i posypujemy je parmezanem, płatkami peperoncino (uważajcie, żeby nie przesadzić z ich ilością) oraz posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu każdej ostrygi układamy mały kawałek miękkiego masła. Tak przygotowane ostrygi zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10 minut. Podajemy gorące.
Komentarze