Ostrygi zapiekane z parmezanem i natką pietruszki

4.5 (185 ocen)

  • 20 min

Ostrygi postanowiłam przygotować w jeden z najprostszych i chyba najbardziej znanych sposobów, tzn. zapiekane z parmezanem i natką pietruszki. Wyszły bardzo smaczne!

  • 20 min

Składniki:

  • 10-12 świeżych ostryg
    parmezan
    bułka tarta
    pęczek natki pietruszki
    kilka płatków suszonego peperoncino
    odrobina masła
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Ostrygi zapiekane z parmezanem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostrygi otwieramy przy pomocy krótkiego i ostrego noża. Wyciągamy mięso, a muszle myjemy, osuszamy i układamy na blasze do pieczenia. Na dno każdej muszli wysypujemy około 1/2 łyżeczki bułki tartej, trochę startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Następnie układamy wyciągnięte wcześniej mięso ostryg i posypujemy je parmezanem, płatkami peperoncino (uważajcie, żeby nie przesadzić z ich ilością) oraz posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu każdej ostrygi układamy mały kawałek miękkiego masła. Tak przygotowane ostrygi zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10 minut. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ostrygi Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować