Ostrygi zapiekane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ostrygi dla jednych są symbolem luksusu, inni uważają je za silnie działający afrodyzjak. Są cenione w wielu kuchniach świata. Ostrygi najczęściej spożywane są świeże – na surowo! Dziś proponuję ostrygi zapiekane, równie smaczne i bardzo aromatyczne!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦6 świeżych ostryg
    ◦½ cytryny
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦½ papryczki chili
    ◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ◦1 szalotka
    ◦2 łyżki tartego parmezanu
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ostrygi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ostrygi otwieramy, aby to zrobić należy mocno trzymać ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu. Jeśli ostryga się otworzy należy nożem odciąć mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.

    Podajemy ciepłe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Ostrygi Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować